Uw Slijter Dikkers | Een aantal tips voor het combineren van wijn spijs - Uw Slijter Dikkers
15
dec
2017

Een aantal tips voor het combineren van wijn spijs

Wat gebeurt er als we de krachten van culinaire gerechten en onze wijnspecialist bundelen? 

Bent u op zoek naar een wijn bij een specifiek gerecht? Wij helpen u graag op weg! U kunt uiteraard zonder kennis een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heeft u de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat u harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat u optimaal geniet.

Een aantal tips voor het combineren van wijn spijs

We zetten een paar tips met betrekking tot het combineren van wijn-spijs voor u op een rijtje. De wijn en spijs moeten in balans zijn en elkaar versterken. De beste eigenschappen van zowel de wijn, als het gerecht moeten naar voren komen. De wijn moet het gerecht niet overheersen, maar ook het gerecht moet de wijn niet overheersen. Een goede harmonie is belangrijk en bedenk welke eigenschappen u er uit wil laten springen.

  • Gerechten en wijnen met een sterk aroma passen vaak niet goed bij elkaar.
  • Bij een zout gerecht gaan zoete wijnen en wijnen met een hoge zuurgraad prima samen, maar ook rode wijnen zonder of bijna geen tannine.
  • Bitter voedsel gecombineerd met een wijn met veel tannine is niet zo lekker. Als u een wijn met veel tannine bij het eten wil drinken, neem dan vettige of hartige (umami) gerechten voor het evenwicht.
  • Ronde (vettige) gerechten passen beter bij ronde wijnen, strakke gerechten passen het best bij strakke wijnen.
  • Kruidige gerechten passen goed bij kruidige wijnen.
  • Bij een zoet gerecht gaan uiteraard zoete (dessert)wijnen prima samen, maar ook een Port bijvoorbeeld. Als de wijn minder zoet is dan je gerecht, komt het gerecht al snel zuurder of bitterder over komen.
  • Bij een zuur gerecht serveert u ook een wijn waarin zuren zijn verwerkt.
  • Bij pittige gerechten passen juist frisse, lichte wijnen. Pas wel op voor wijnen met een te hoog alcoholpercentage, deze versterken de pittige smaak nog meer. Dit geldt ook voor wijnen met veel zuren (Sauvignon Blanc). Zoet verzacht, dus ook zoete wijnen gaan prima samen met een pittig gerecht.
  • Serveert u meerdere gangen met verschillende wijnen zorg dan dat u ook de wijnen opbouwt in smaak.
  • Hoe lichter de wijn, hoe lichter het gerecht.
  • Droge wijnen gaan vóór zoete wijnen.
  • Jonge, lichte wijnen gaan vóór oudere, zwaardere wijnen.