Uw Slijter Dikkers | Bubbels voor iedereen - Uw Slijter Dikkers
03
dec
2018

Bubbels voor iedereen

Kerst en Oud & Nieuw zijn traditioneel feestdagen waar een gevoel van luxe bij hoort. Het oude jaar sluiten we af met een grote knal. Niet alleen met vuurwerk, ook door de kurk van een fles bubbels te knallen. En of we hier champagne, cava of prosecco voor gebruiken, maakt geen verschil. Ze geven ons allemaal een feestelijk en luxe gevoel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze mousserende wijnen? In een glas ziet u de verschillen niet snel, maar ze zijn er zeker.

Wat zijn de verschillen?

Het eerste en belangrijkste verschil is het land van herkomst. Champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië.
Daarnaast is de prijs van de verschillende soorten bubbels anders. Champagne is de duurste van de drie. Voor een fles champagne betaalt u al snel twintig euro of meer. Voor ongeveer tien euro hebt u al een goede fles cava in huis en een fles prosecco kost vaak niet meer dan vijf euro. Het prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne. Ook in het productieproces zijn er verschillen, maar ook overeenkomsten. Champagne en cava worden geproduceerd via de ‘méthode traditionelle’. Champagne rijpt vijftien maanden op de fles en bij cava is dat negen maanden. Het produceren van prosecco gaat op een andere manier. De tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles. Dit heeft als gevolg dat prosecco andere bubbels heeft en een minder lang houdbaarheid is. Qua smaak zijn de verschillen ook goed te proeven. Champagne heeft een frisse smaak, afhankelijk van het soort champagne. Cava is vaak licht gekruid en prosecco heeft meestal een wat zoetere smaak.

Openen van een fles

Als het alleen om het openen van een fles mousserende wijn gaat, lukt dat iedereen wel. Echter, hoe opent u een fles zonder de helft van de inhoud te verspillen over de grond of nevenschade door de rondvliegende kurk? Dat leggen wij u nu uit in drie eenvoudige stappen.

Stap 1:
Maak het ijzerdraadje los. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.

Stap 2:
Draai aan de fles, niet de kurk. Bent u linkshandig, dan pakt u de fles met uw linkerhand. Met uw andere hand houdt u de kurk stevig vast. Draai nu de fles en niet de kurk.

Stap 3:
Laat de kurk uit de fles zuchten. Blijf de kurk stevig vasthouden als u voelt dat de druk steeds groter wordt. Laat de druk langzaam de kurk uit de fles duwen. Dan zucht de kurk vanzelf uit de fles.

Is dit stappenplan niet spectaculair genoeg? Dan is sabreren een interessant alternatief. Hierbij breekt u de top van de fles met een sabel. Het vergt wel wat oefening en het is raadzaam om sabreren van een professional te leren.

Bij Uw Slijter Dikkers vindt u een uitgebreid assortiment met champagne, cava en prosecco. Lastig om een keuze te maken? Wij adviseren u graag in onze slijterij.