Uw Slijter Dikkers | De uitvinders van bier waren vrouwen - Uw Slijter Dikkers
08
mrt
2019

De uitvinders van bier waren vrouwen

In de huidige maatschappij is het brouwen – en drinken – van bier een mannenaangelegenheid. We associëren vaak mannen met baarden met bier. Maar het is aan de vrouw te danken dat wij mannen bier kunnen drinken.

Er was eens

Dat bier al langer bestaat, weten wij allemaal wel. Maar wanneer het eerste bier werd gebrouwen? In Israël zijn in 2018 in een grot de eerste sporen gevonden van een bier-achtige drank. De eerste geschriften waaruit blijkt dat er bier werd gebrouwen, staan op kleitabletten die zijn gevonden in het oude Mesopotamië.

Godinnen van het bier

Het gevonden recept op het kleitablet was van een vrouw. Deze vrouw was de Soemerische godin van het bier en droeg de naam Ninkasi. De Soemeriërs zijn de eersten die goede bewijzen nalieten van verschillende bierrecepten. Naast Ninkasi bestonden er nog meer godinnen van het bier, zoals Kubaba, Menqet en Sekhmet.

Van Alewifes naar brouwgildes

Het brouwen van bier werd in de begindagen gedaan in de keuken, daar waar de vrouw de scepter zwaaide. Rond de veertiende eeuw werden de vrouwen in Engeland ‘Alewifes’ genoemd. De letterlijke betekenis is “een vrouw met een bierhuis” en wordt nu gebruikt voor vrouwen die bier brouwden en verkochten vanuit huis.
Wanneer er regels ontstonden over het brouwen van bier en de productiehoeveelheden toenamen, zijn er brouwgildes opgericht. Toen de productiehoeveelheden een zodanige omvang bereikte, werd de productie verplaatst naar de industrie.

Overname door mannen

Deze industriële revolutie zorgde voor een efficiëntere productie en transport van bier. De mannen namen het bierbrouwen langzaam maar zeker over tot het moment in de twintigste eeuw. Vanaf die tijd is de productie – en consumptie – helemaal overgenomen door mannen.
In die periode veranderde ook het beeld van de vrouw radicaal tot een ingetogen, vrome en getrouwde vrouw. Daarbij paste het drinken van bier niet.

Laten we bij het volgende glas bier terugdenken aan dit verhaal en proosten op de vrouw, die ons deze prachtige drank geschonken heeft.

Trek in een goed glas bier gekregen na het lezen van deze blog? Kom langs in onze winkel en kies uit ons uitgebreide assortiment.