Uw Slijter Dikkers | Genieten in het nieuwe jaar! - Uw Slijter Dikkers
04
jan
2020

Genieten in het nieuwe jaar!

De feestdagen zijn achter de rug en het vuurwerk is weer opgeruimd. Velen van u hebben goede voornemens gemaakt. Na het overdadige kerstdiner en de oliebollen kunnen wij ons voorstellen dat u deze maand lichtere maaltijden op tafel zet. Genieten van een lichtere maaltijd sluit niet uit dat het onder het genot van een lekkere drank kan. In dit blog combineren wij lichte maaltijden met geschikte dranken.

Soep

Als tegenhanger van de feestdagendiners is een maaltijdsoep een goed alternatief. Hierin zijn veel verschillende variaties te verzinnen. Welke variatie u ook kiest, een goede begeleiding hoort erbij. Wanneer u besluit voor groene groenten te gaan in bijvoorbeeld een broccolisoep, denk dan aan een soepele Merlot als begeleiding. Kiest u voor een oosters getinte invulling zoals een noedelsoep, mag een zoetere witte wijn niet ontbreken. Een Chardonnay is een prima keuze hiervoor.

Wokken

Een snelle en gezonde manier van koken is het oosterse wokken. Hierbij kunt u uw eigen creativiteit gebruiken. Ongeacht welke ingrediënten u gaat gebruiken, voor de pittige oosterse keuken moet een wijn aan drie voorwaarden voldoen. Als eerste moet deze koud geserveerd worden. Daarbij heeft de wijn bij voorkeur niet een te hoog alcoholpercentage en is deze aan de zoete kant.

Vleesloze maand

December is meestal de maand waarin veel vlees wordt gegeten. Deze maand kan daarom prima even zonder vlees. Een gezonde en trendy vervanger van vlees zijn kikkererwten. Falafel is een heerlijk gerecht gemaakt van kikkererwten. De aardse smaak van de kikkererwten komen goed tot hun recht bij een rode zuidelijke wijn. Voorbeelden hiervan zijn een Languedoc of Tempranillo.

Salade

Traditioneel zijn salades de aangewezen gerechten om weer in balans te komen na de feestdagen. Deze zijn eenvoudig te maken door alle dressings die kant-en-klaar te verkrijgen zijn. Het zijn juist deze dressings die de begeleidende wijn lastig te kiezen maakt. Deze dressings zijn vaak zuur, waardoor de wijn vlak en flauw wordt. Kies daarom voor wijnen die zijn gemaakt van druivenrassen met een natuurlijke hoge zuurgraad. Kies een Muscadet, Sauvignon Blanc of een Pinot Gris om uw salade te begeleiden.

Dat de start van het nieuwe jaar niet in soberheid hoeft te beginnen, is nu duidelijk. Wij zien u graag in onze slijterij voor wijnadvies bij uw gezonde maaltijden.